
En un món cada cop més globalitzat, és molt més fàcil mentir a les xarxes socials. Les fake news (notícies falses en anglès) han anat adquirint més pes en els últims anys amb motiu de diversos esdeveniments polítics i socials, com a les eleccions generals a Espanya del 10 de novembre de 2019.
La Universitat de Granada ha realitzat un estudi per tal de detectar patrons de fake news a Twitter. Aquest informe investiga els trets característics que presenten els tweets que contenen fake news. Segons Miguel Molina, un dels autors de l’informe, “analitzar el contingut dels tweets de forma automàtica és molt complicat, ja que requereix estudiar si l’autor està sent irònic o si realment està intentant fer passar una notícia falsa com veritable”.
L’expert assegura que “els experiments han mostrat que els usuaris que distribueixen informació falsa de manera intencionada tenen un comportament diferent als normals”. L’estudi també afirma que les noticies falses inclouen informació més polaritzada, nova i impactant per tal de captar l’atenció dels usuaris.